Vår mat

Hammenhögs Friskola har ett eget kök där alla goda måltider (frukost, lunch och mellanmål) tillagas. Bröd och bullar bakas också flera gånger i veckan. På salladsbordet finns alltid fem sorters grönsaker att välja på, det kan ex. vara pizzasallad, kålsallad, kikärtsröra, oliver, gurka och tomat.

Matsituationen är ett lärtillfälle i skolan och förskolan samt en stund för återhämtning och vila.

Elevernas önskemål och förslag tas bl.a. till vara genom ett matråd. De har också en nära relation till alla som arbetar i köket.

Köket har eget budgetansvar. Inköp planeras och görs bland annat utifrån säsong och “extrapriser” i närliggande matbutiker. Därför planeras menyn vecka för vecka. Matsedeln publiceras på SchoolSoft.

Köket gör också allt för att minska matsvinn genom att bland annat servera det som är lunch en dag till mellanmål nästa dag. Beroende på vad det är och om det blir något över 🙂

Engångsartiklar används i minsta möjligaste mån. På utflykter tar eleverna med sig egna matlådor (tomma), bestick samt vattenflaskor. I klassrummen har eleverna egna namnade flergångsmuggar.

Lunchen i skolan/förskolan står för 30 % av dagsbehovet för barn och elever och Livsmedelsverkets nationella riktlinjer för måltider i skolan följs. Näringsberäkningen baseras på vad barnet/eleven blir serverad under en 14-dagarsperiod.