På Hammenhögs Friskola får ditt barn en trygg och harmonisk start på sin resa mot livslångt lärande. Vi fokuserar på barnens välmående och utveckling genom små klasser, vilket ger möjlighet till personlig omsorg och uppmärksamhet för varje barn. Våra ledord är natur, kultur och kreativitet där rörelse är en naturlig del av elevernas skoldag. Vi samarbetar nära med förskola och fritids för att skapa en sammanhållen verksamhet där all personal känner eleverna väl och arbetar utifrån samma värderingar.
Vår närmiljö
Skolan ligger i Hammenhög, en by i hjärtat av Österlen. En skola öppen mot omvärlden och väl förankrad i byn och dess omnejd.
Regelbundna utflykter görs i närområdet, exempelvis till Ale stenar, medeltidsborgen Glimmingehus och Stenshuvuds nationalpark. Resor till besöksmål en bit bort i Skåne görs också, exempelvis till Skånes djurpark, Lunds domkyrka och Funnys äventyr i Malmö.
Lärmiljöer
Låg- och mellanstadiet har sina klassrum fördelade på två olika våningsplan i den röda skolbyggnaden. Förskoleklass har sitt klassrum i samma lokaler som fritids och förskola i den gula skolbyggnaden.
I den stora idrottshallen har eleverna idrott men hallen används även som samlingsplats vid olika tillställningar. Vi har en ateljébyggnad som fungerar både som slöjd-, bild- och musiksal.
Skolgården är gemensam för alla elever och har bland annat en fotbollsplan, basketplan, asfalterade ytor för bollspel, en stor gräsyta för lek och aktiviteter, gungor, linbana och klätterställningar samt flera ytor för odling och kreativitet.
Skolans utemiljö och närområde används för inlärning om natur och miljö och i skolträdgården och vårt växthus odlar vi grönsaker, blommor, frukt och bär som en del i det pedagogiska arbetet.
Skolans elever har tillgång till digital teknik, samtliga klassrum har Smartboards och eleverna får egna bärbara datorer i åk 4. Men penna och papper är fortfarande lika självklara verktyg i undervisningen.
Skolan arbetar aktivt för att arbetsmiljön ska vara lugn och trygg och ge alla elever de bästa förutsättningarna för inlärning.
Praktisk information
- Skoltider:
Förskoleklass 08:10-13:10
Åk 1-3 08:10-13:30
Åk 4-6 08:10-14:30 - Läsårstiderna följer i regel de för Simrishamns kommun.
- Samtliga årskurser har sin egen mentor och sitt eget klassrum.
- Måltider: Vi serverar näringsrik lunch varje dag. Läs mer om vår skolmat på sidan Vår mat.
- Skolbuss: Vi har en liten skolbuss. För att ansöka om skolskjuts läs mer under Skolbuss.
- Vi för kommunikation med vårdnadshavare via SchoolSoft.
- Alla elever får frukt på förmiddagen som skolan bjuder på.
- Samtliga toaletter har gratis mensskydd till de elever som är i behov av det.
- För mer detaljerad information, se vår informationsbroschyr för vårdnadshavare som ni finner på sidan Taxa och barnomsorgsregler.
En vanlig dag i skolan
Skolan börjar 08:10 för samtliga elever. Hur dagen ser ut i de olika klasserna varierar beroende på årskurs och dag i veckan. Under skoldagen möter eleverna olika ämnen där till exempel matematik varvas med svenska, slöjd och idrott enligt Skolverkets timplan. Vissa inslag är bestående och desamma för samtliga elever. Så här ser de gemensamma delarna av en skoldag ut:
08:10-08:30 Tyst läsning
Samtliga elever i åk 1-6 startar dagen med tyst läsning.
08:30-08:35 Uppstart
Mentor går igenom dagen med eleverna. I alla klassrum finns bildstöd.
09:30-10:00 Förmiddagsrast för skolans alla elever
11:00-11:30 Lunch för åk F-3
11:30-12:10 Lunch för åk 4-6
Maten lagas från grunden och serveras i vår matsal
11:30-12:10 Lunchrast för åk F-3
12:10-12:40 Lunchrast för åk 4-6
13:10 Skoldagen slutar för förskoleklass
13:30 Skoldagen slutar för åk 1-3
14:30 Skoldagen slutar för åk 4-6
Pedagogik och styrning
Skolans arbete styrs av skollagen, Lgr22 och vår egen verksamhetsplan som bygger på normer, värden, utveckling och lärande i en trygg och inspirerande miljö.
Hammenhögs Friskola har de senaste åren haft en lässatsning för att utveckla elevernas läsförmågor där Legilexi används som kartläggningsverktyg. Under läsår 24/25 påbörjades även en matematiksatsning för att stärka elevernas matematikkunskaper. Skolan använder RTI-modellen som arbetssätt för både läs- och matematiksatsningen.
Skolan har kompetent och engagerad personal där barnet alltid är i fokus.
Skolan samarbetar med andra skolor kring bland annat fortbildning, kollegialt lärande och erfarenhetsutbyte.
Ett bra och väl fungerande samarbete med Simrishamns kommun är en självklarhet.
Ansök om plats
Information om hur du ställer ditt barn i kö hittar du på vår sida Ansök om plats.