Hammenhögs Friskolas Barn- och Elevhälsoteam (BEHT) arbetar för att säkerställa att alla barn och elever får det stöd de behöver för att må bra och lyckas i förskolan och skolan. Teamet består av skolledning, specialpedagog, skolsköterska, skolkurator, skolpsykolog och skolläkare. Teamet arbetar främjande, förebyggande och åtgärdande med allt från barnets och elevens psykiska och fysiska hälsa till deras sociala och pedagogiska utveckling.
Teamet leds av rektor Jessica Sharpe och biträdande rektor/ kurator Camilla Nordström. Specialpedagog Annika Ardefelt Kristiansson, skolsköterska Sanna Tunali, skolkurator Malin Söderberg, skolpsykolog Ingemar Jönsson och skolläkare Per Zetterlund bidrar alla med sina expertområden för att ge varje barn och elev det stöd de behöver.
Barn- och Elevhälsoteamet samarbetar även med socialtjänsten, familjeteamet, barn- och ungdomspsykiatrin, samt barn- och ungdomshabiliteringen.
Stöd till barn och unga i Simrishamns kommun
För mer information om stöd till barn och unga i Simrishamns kommun, besök gärna följande länkar:
Första linjen
Blåvinge erbjuder gruppträffar till barn som har svåra konflikter eller krångel i familjen på grund av missbruk, psykisk ohälsa eller våld.
1177 – Barn och ungdomspsykiatri (BUP)
Anmälningsplikt
Socialtjänsten i varje kommun ska verka för att barn och unga växer upp under trygga förhållanden. I arbetet med barn som far illa är socialtjänsten skyldig att samverka med bland annat hälso- och sjukvård, förskola, skola och polis.
En trygg uppväxt gynnar barns och elevers hälsa, utveckling och möjligheter att nå utbildningens mål. Förskolan och skolan har ett ansvar att främja alla barn och elevers lärande, utveckling och hälsa.
Alla som arbetar i förskolan och skolan och i sin verksamhet får veta eller misstänker att ett barn far illa är skyldiga att anmäla det till socialtjänsten. Som barn räknas alla under 18 år. Även information från någon annan om att ett barn far illa kan vara anledning till att göra en anmälan om oro till socialtjänsten.
För att göra en anmälan om oro till socialtjänsten behövs inga tydliga bevis eller tecken. Det räcker med oro eller misstanke om att barnet far illa. Det viktiga är att utgå från egna iakttagelser eller upplevelse av oro. Det är sedan socialtjänstens ansvar, inte anmälarens, att hämta in uppgifter, avgöra allvaret i situationen och bedöma om det finns behov av en utredning. Vid osäkerhet om en anmälan ska göras eller inte kan socialtjänsten kontaktas för råd och stöd vid en anmälningssituation. (Skolverket 2024)