Hammenhögs Friskola har ett eget kök där alla goda måltider (frukost, lunch och mellanmål) tillagas. Bröd och bullar bakas också flera gånger i veckan. På salladsbordet finns alltid fem sorters grönsaker att välja på, det kan t.ex. vara pizzasallad, kålsallad, kikärtsröra, oliver, gurka och tomat.
Matsituationen är ett lärtillfälle i förskolan och skolan samt en stund för återhämtning och vila.
Barnen och elevernas önskemål och förslag tas bl.a. till vara genom skolans matråd. Matrådet träffas flera gånger per termin och drivs av skolans kock och skolsköterskan. Eleverna har en nära relation till alla som arbetar i köket och de elever med specialkost för en dialog med köket vid varje måltid.
Köket har eget budgetansvar. Inköp planeras och görs bland annat utifrån kampanjer och säsong. Därför planeras menyn vecka för vecka. Matsedeln publiceras på SchoolSoft.
Köket gör också allt för att minska matsvinn genom att bland annat servera det som är lunch en dag till mellanmål nästa dag. Beroende på vad det är och om det blir något över.
Engångsartiklar används i minsta möjligaste mån. På utflykter tar eleverna med sig egna matlådor (tomma), bestick samt vattenflaskor. I klassrummen har eleverna egna namnade flergångsmuggar.
Lunchen i skolan/förskolan står för 30 % av dagsbehovet för barn och elever och Livsmedelsverkets nationella riktlinjer för måltider i skolan följs. Näringsberäkningen baseras på vad barnet/eleven blir serverad under en 14-dagarsperiod.