Frågor & svar
Här ger vi svar på några av de vanligaste frågorna! Hittar du inte din fråga, maila till oss på info@hammenhogsfriskola.se så svarar vi dig!
Vad är en friskola, egentligen?
Friskolor kallas de skolor som inte har kommunen som huvudman, de drivs istället i privat regi. Oftast är det föräldrarkooperativ, ekonomiska föreningar eller stiftelser men det finns även många skolor som drivs i ren bolagsform, som tex. ett aktiebolag. Som privat huvudman har man stor valfrihet när det gäller vilken pedagogisk inriktning man vill ha i sin verksamhet – dock måste alla skolor följa skollagen och läroplanen. Hammenhögs friskola drivs som ekonomisk förening utan krav på vinst, och eventuella överskott ska gå tillbaka in i verksamheten. Vi har skapat en egen pedagogisk profil som bygger på kreativitet, kultur och natur. Det betyder att vi aktivt arbetar med de ämnena som verktyg för inlärning.
Kostar det något att sätta sina barn i en friskola?
Nej, det gör det inte. Man får inte ta ut någon avgift från föräldrarna för barn som går i grundskolan F-9, den ska vara gratis för alla barn i hela Sverige. Hammenhögs Friskola kommer därför såklart inte kosta något.
Hur finansieras friskolor?
De finansieras på samma sätt som de kommunala via en skolpeng som betalas ut av kommunen. Alla barn har en summa i skolpeng kopplad till sig och där barnet går i skolan hamnar skolpengen. Skolpengen är alltså lika stor för kommunala skolor som friskolor. Oavsett huvudmannaskap gäller det att använda de resurser man får så effektivt som möjligt för att få ut så hög kvalité på undervisningen som möjligt. Vi på Hammenhögs Friskola tänker självklart låta alla resurser gå till skolan, blir det pengar över så ska det tillbaka in i verksamheten! Skolan är till för våra barn!
Den pedagogiska profilen, är inte det bara rent flum?
Forskning visar att skolor med miljöer som är öppna för kreativitet där pedagoger aktivt använder olika former av kulturuttryck som verktyg för inlärning visar bättre studieresultat än skolor som drivs enligt mer konventionella metoder. Vi går från att vara industrisamhälle till tjänstesamhälle där kreativitet får allt större betydelse. Kulturprofilen betyder inte att alla ska bli konstnärer, men alla ska ges möjlighet att behålla och utveckla sin kreativitet och därigenom bli bättre abstrakta och konkreta problemlösare. Naturen är självklar som inlärningsverktyg när vi har den runt knuten med oändliga möjligheter för teori och praktik! Vi kommer att anlägga skolträdgårdar och växthus som en del av det pedagogiska arbetet. Hammenhög är en gammal odlingsby och det arvet tänker vi föra vidare!
Skolresultaten sjunker i kommunen, hur tänker ni tackla det?
Det är mycket allvarligt att elevernas skolresultat i Simrishamns kommun har sjunkit så mycket de senaste åren. Vi tar detta på största allvar. För oss betyder det att ha en engagerad skolledning som stöttar pedagogerna i deras undervisning och som satsar på pedagogik och fortbildning. Engagerade och kunniga pedagoger är det viktigaste för elevernas kunskapsutveckling och inlärning. Genom det systematiska kvalitetsarbetet fångar vi upp det som inte fungerar. Ser vi att eleverna släpar efter i vissa ämnen måste vi fokusera arbetet på det, vi ska dock ligga i framkant inom alla ämnen! Fördelen med att arbeta med olika pedagogiska verktyg är att chanserna ökar för att undervisningen ska passa fler elever.
Hur kommer ni klara det ekonomiskt?
Våra ekonomiska kalkyler visar att det fungerar att driva en friskola i Hammenhög med det elevunderlag som finns här. Skolinspektionen är av samma uppfattning då de godkänt vår ansökan. Skolinspektionen har dessutom de senaste åren avsevärt skärpt kraven på de som vill starta fristående verksamhet, att vi har blivit godkända är därför mycket positivt. Vi kommer samarbeta med andra skolor så långt det är möjligt och vi kommer ha minst samma lärartäthet som kommunen. Skollokalerna kommer vi till en början hyra av kommunen för att sedan, när det är möjligt, köpa loss dem.
Vilka klasser kommer finnas?
Vårt mål är att ha fulla klasser i årskurserna F-6 med 20 barn i varje klass.
Vad förväntar ni er av oss som föräldrar?
Skolan ställer inga krav på att städa lokaler eller andra återkommande sysslor. Men om du vill: gå gärna med i friskoleföreningen! Skolan drivs i form av ekonomisk förening och är föräldrardriven. Här finns plats för alla som vill vara med och påverka, engagemanget är på den nivå man känner att man orkar och hinner med. Däremot ser vi gärna att du kommer och berättar om ditt arbete eller annan sysselsättning, det vidgar barnens världsbild och ger en förståelse för att det går att göra olika val i livet!
Finns det någon deadline för att anmäla sitt barn?
Nej, det gör det inte. Vem som helst är välkommen att anmäla sitt barn till friskolan när som helst. Vi tar in elever allt eftersom vi har platser i klasserna. Vill ni att ert barn ska gå i Hammenhögs Friskola till hösten är det bra att göra er anmälan så fort som möjligt.
Jag har anmält mitt barn, vad händer nu?
Du kommer få en bekräftelse via mail på att vi tagit emot din anmälan av vår rektor i grundskolan eller vår rektor i förskolan. Vi kontaktar er så att ni kan tacka ja eller nej till erbjuden plats. Tackar ni ja blir ert barn inskrivet hos oss och vi meddelar kommunen att ert barn ska börja i Hammehögs Friskola.